När Elfsborg spelade mot Hammarby den 25 Oktober 2004 var detta den sista Allsvenska fotbollsmatchen någonsin på Ryavallen. Därefter gick den anrika arenan i graven för Allsvensk fotboll.

Mycket har hänt sedan invigningen 1941 och alla har vi som besökt Ryavallen minnen från arenan om det så enbart är ett besök eller flera hundra. Därför är det nu det dags att kora "Tidernas Ögonblick på Ryavallen".

Omröstningen skedde i två steg (nominering och omröstning) och ögonblicken delades in i tre kategorier (tidsepok 1941-1987, tidsepok 1988-2004 och ögonblick för andra lag än IF Elfsborg), där varje person fick chansen att rösta en gång i valfritt antal kategorier. Resultatet av omröstningen presenteras nedan (1941-1987, 1988-2004, övrigt samt topp 5 totalt).

1941-1987
Ögonblick
Röster
Guldmatchen mot Örgryte IS - 1961
Elfsborg möter Örgryte på Ryavallen och spelar 1-1. När slutsignalen ljuder stod det klart att Elfsborg som första lag kommit upp från division 2 och direkt vunnit allsvenskt guld.
20
Ståplatsläktaren rasar mot IFK Göteborg - 1979
P.g.a. det höga publiktrycket (publiksiffra: 19 170) rasar ståplatsläktaren i matchen mot IFK Göteborg. 10 personer får föras till sjukhus.
12
Självmål av Husqvarna i slutminuterna - 1958
Elfsborg spelar mot Huskvarna IF och det står 0-1 med 10 minuter kvar. En Husqvarnaspelare får bollen strax utanför eget straffområde. Han skjuter sedan, hårt och välriktat ett otagbart skott i eget mål. Ingen förstår varför och matchen slutar 1-1. I tidningen dagen efter förklarar han att han var så trött att han inte visste vilken sida på planen hann befann sig.
6
IF Elfsborg - IFK Norrköping, publikrekord - 1961
Rekordpubliken 21 854 noteras i denna historiska match. Elfsborg vinner matchen med 3-0.
6
Klara för Allsvenskan - 1985
I sista kvalmatchen krossar Elfsborg Västerås SK med 4-0 och efter 5-2 i första matchen är man klara för Allsvenskan 1986.
5
IF Elfsborg - Örgryte IS - 1965
En match som beskrivs som en av de bästa av Elfsborg genom tiderna. Under första kvarten i andra halvlek gör Elfsborg tre mål. 1965 slutar man för övrigt tvåa i Allsvenskan efter att enbart använt sig av 12 man.
4
Invigningen - 1941
Ryavallen invigs av kronprins Gustaf Adolf och Elfsborg slår Sverige i invigningsmatchen med 2-1.
2
Klara för Allsvenskan - 1960
Elfsborg fullkomligt krossar allt motstånd i division 2 med 20 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust. I det Allsvenska kvalet spelar man en match på Ryavallen, mot Örebro som man vinner med 2-1 inför 15 293 åskådare.
2
Mål efter fem minuter i första matchen - 1961
Första matchen efter uppflyttningen. Efter 5 minuter gör Jens Söderberg 1-0 mot Sandvikens IF.
2
Stora silver - 1977
Elfsborg säkrar, trots förlsuten mot Malmö FF i sista omgången på Ryavallen, stora silver då IFK Norrköping förlorar hemma mot Djurgårdens IF.
1
Helge Johansson gör 5 mål - 1944
I matchen mot Landskrona BoIS i Allsvenskan som Elfsborg vinner med 6-4 gör Helge Johansson fem mål.
0
Sven Jonasson avslutar sin karriär - 1946
Legendaren Sven Jonasson sätter punkt för en fantastisk karriär med 410 Allsvenska matcher varav 334 i följd och 252 Allsvenska mål.
0
Derby mot Norrby - 1955
Publikrekord (18 351) i näst högsta serien för båda föreningarna. Matchen slutar 2-1 till Elfsborg.
0
IF Elfsborg - GIF Sundsvall 8-1 - 1965
Elfsborg största seger genom tiderna i Allsvenskan på Ryavallen.
0
Första segern i UEFA-Cupen - 1978
Elfsborg deltager för andra gången i UEFA-Cupen och tar sin första seger mot RC Strasbourg med 2-0 i kvalet. Tyvärr förlorar man returen med 4-1.
0

1988-2004
Ögonblick
Röster
Återkomsten i Allsvenskan - 1997
Elfsborg är åter i Allsvenskan efter nio säsonger i division 1. I premiären på Ryavallen krossar man svenska mästarna IFK Göteborg med 3-0 inför hela 16 398 åskådare.
47
Anders Svenssons avskedsmatch - 2001
Anders Svenssons sista match mot IFK Göteborg, innan flytten till Southampton. Anders kommer fri på mittfalltet, ställningen i matchen är 2-2 och alla de flesta av de 14 662 som kommit för att se matchen tanker samma sak: "Skjut Anders". Det gör han, och sätter bollen med en fantastisk högerfot, och fastställer slutresultatet, 3-2 till Elfsborg. Efter matchen springer han ärevarv.
37
Millenniets mål av Anders Svensson - 1999
Elfsborg spelar mot Malmö FF och leder med 3-0 när man får en hörna i den 44:e minuten. Haraldur Ingolfsson slår hörnan till Anders Svensson som, en bit utanför straffområdet, slår till på volley rätt upp i krysset. Elfsborg vinner matchen med 5-2.
18
Urladdningen mot Östers IF - 2003
Elfsborg chockstartar och knappt innan någon i Öster hade fattat vad som hänt leder Elfsborg efter 22 minuter med 4-0 vilket också blir slutresultat.
11
Klara för Allsvenskan - 1996
Elfsborg säkrar seriesegern i division 1 Södra efter 0-0 mot Kalmar FF inför 11 535 åskådare som ger stående ovationer de sista 10 minterna.
7
IF Elfsborg - IFK Göteborg - 2000
Elfsborg kör över IFK Göteborg fullständigt och Anders Svensson och Fredrik Berglund har lekstuga.
7
Stefan Andreassons debut - 1988
Stefan Andreasson gör debut mot BK Häcken i division 1 Södra och som han gör det, mål i första matchen.
4
Hasse Berggrens drömmål mot AIK - 2003
Hasse Berggren har precis gjort ett drömmål på volley i matchen då han bestämmer sig för att överträffa detta rejält. I den andra halvleken vänder Hasse bort en motståndare och skjuter från mittcirkeln, via stolpkrysset och in i mål. Årets mål i Allsvenskan 2003.
4
Final i Svenska Cupen - 1997
Elfsborg spelar sin tredje final i Svenska Cupen mot AIK som man slagit i Allsvenskan bara dagar tidigare. Tyvärr förlorar man matchen med 2-1 inför 9 547 åskådare vilket är den näst högsta publiksiffran i Svenska Cupen på Ryavallen.
2
Christer Mattiasson gör fyra mål - 1993
I mötet med Mjällby AIF i division 1 Södra som Elfsborg vinner med 6-1 gör Christer "Kitten" Mattiasson fyra mål.
0
Upphämtningen mot Trans Narva - 2001
P.g.a. en okvalificerad spelare döms Elfsborg till förlust 3-0 i bortamötet (3-1 egentligen) med estniska Trans Narva i kvalet till UEFA-Cupen. Detta gör att Elfsborg tvingas göra minst fyra mål för att gå vidare, men man nöjer sig inte med detta utan vinner med hela 5-0.
0
Kvartsfinal i Svenska Cupen - 2002
Två utvisningar för Elfsborg räcker inte för att man ska falla mot IFK Göteborg i kvartsfinalen. Ett tappert kämpande Elfsborg vinner till slut på straffar.
0
Lasse Nilssons ribbträff - 2004
Elfsborg dominerar mot Örgryte men ligger ändå under med 2-1 när man får straff i slutminuten. Fram stegar Lasse Nilsson, chippas bollen över Dick Last i ÖIS-målet men i ribban och matchen är slut.
0

Övrigt
Ögonblick
Röster
SM-Guld för Djurgårdens IF - 2002
Djurgårdens IF spelar hem guldet efter 36 års väntan. Som stöd har man ett mäktigt bortafölje på c:a 10 000 personer.
36
IF Elfsborg - Norrby IF 1-6 - 1954
Inför 16 670 krossar Norrby Elfsborg i derbyt med 6-1.
8
SM-Guld för Halmstads BK - 2000
Halmstads BK säkrar sitt fjärde SM-Guld genom att besegra Elfsborg med 2-0 i den nästa sista omgången.