16.
Mattias Moström A

1:a Halvlek

Det var en regntung plan som mötte bägge lagen idag på Ryavallen och det märktes på spelet till en början. AIK började piggast och elfsborgarna hade svårt att kontrollera hemvändaren Stefan Ishizaki som låg bakom det mesta som AIK skapade.

Krister Nordin har två hyggliga chanser i inledningen. Först skjuter han ett tungt volleyskott på inlägg av Mattias Moström. Wiland står rätt och kan täcka till hörna. Vid andra chansen är det en nickskrav som går mot mål men Wiland läser chansen tidigt och står återigen rätt placerad.

Matchens första 25 minuter klart på poäng till AIK, men elfsborg spelar sig in i matchen och efter dryga halvtimmen är jag sånär på att anteckna 1-0. Lasse Nilsson fångar upp en djupledspass från Ilola och inne i straffområdet finner han en helt fri Hasse Berggren men den senare lyckas med konststycket att missa målet.

En än bättre chans får sedan Lasse Nilsson. En långboll mot Hasse som lyckas få fram bollen till Nilsson i kamp med två AIK:are. Lasse helt fri med Håkan Svensson som dock stressar Lasse som lägger bollen tätt utanför stolpen.

0-0 i paus får anses som rättvist då Elfsborg haft matchens två bästa chanser medans AIK haft mest av spelet.

Magnus Haglund var inte riktigt nöjd i paus och gjorde ett tidigt byte. Garba Lawal som inte haft någon lyckad dag byttes ut till förmån för Andreas Drugge.

2:a Halvlek

Andra halvlek inleddes direkt med en högkvalitativ chans för AIK. På en hörna av Stefan Ishizaki är Per Nilsson millimeter från att göra sitt första mål. Nicken är hård och ser ut att gå in men i sista sekunden räddar nyinbytte Drugge på mållinjen två gånger om. Detta var AIK bästa chans och efter den skapade man inte särskilt mycket.

Elfsborg å andra sidan presterar en av säsongens bästa halvlekar. Lasse och Hasses sammarbete på topp är bra och Andreas Drugge spelar troligtvis in sig i staretelvan till nästa match.

Nilsson är sånär på att grundlura Håkan Svensson med dryga halvtimmen kvar. Lasse bryter in från höger och alla är beredda på ett inlägg till en omarkerad Berggren. Men istället chippar han direkt mot mål och Håkan Svensson får sträcka ut sin fulla längd och räddar med nöd och näppe.

5 minuter senare osar det gulsvart mål igen. Hasse Berggren har en dubbelchans inne i straffområdet men omöjlige Svensson tar allt.

i slutminutrarna sitter man och misströstar alla missade chanser men då kommer målet. Berggren återigen aktiv i straffområdet. Med en passning försöker han hitta Magnus Samuelsson som störtar mot mål. Passningen bryts dock av Niklas Sandberg som rensar bollen rakt på Per Nilsson knä och upp i nättaket otagbart för Håkan Svensson i AIK:s mål. Turligt, javisst men Elfsborg ska inte skämmas för segern. Laget går från klarhet till klarhet och har nu tagit tre raka segra och Johan Wiland noterades för tredje raka nollen. (i sin hundrade allsvenska match förövrigt)

I och med segern lämnar Elfsborg nedflyttningsplatsen och tar ett kliv uppåt i tabellen, årets mörka inledning ser ut att repareras per omgående.